yanni la zone arena – consideraţiuni

muzica fabuloasă, locul execrabil.

am fost pentru prima (şi sper că şi singura) dată la zone arena. e cel mai prost loc de concerte pe care l-am văzut până acum; are şanse foarte serioase să şi rămână aşa pentru mult timp, la cât de oribil e. mă rog, succesul în toată treaba asta e comparaţia cu sala palatului, care – fiind făcută pentru orice altceva în afară de muzică – sună ca atheneul şi opera laolaltă.

modelul de business e, oricum, de succes: investiţia minimă şi ‘mniezo cu mila. se ia un câmp la dracu’n praznic, se pun o scenă şi nişte scaune odioase de plastic, se adaugă după scandal şi un perete cică izolator pe o parte a stabilimentului şi gata arena de concerte. una vai mama ei, care se pretează eventual la nişte manifestări de rock cu grohăieli. zic eventual pentru că şi aia e muzică (mă rog), iar muzica merită ceva mai bun. până şi proaspăt gazonatul stadion naţional are o acustică mai de bun-simţ.

în stânga scenei – unde nu-i cu izolaţie fonică, ci cu mult câmp – şi unde am stat eu, s-a auzit ca toţi dracii. ecou, mult ecou, gâjâieli, iar ecou. între “felitsa” şi “flash of color” (cred), s-au auzit câinii băştinaşi ai locului lătrând de mama focului. cu ecou, desigur. în schimb, din mărturiile magdei, care-a stat în partea cu peretele, sonorizarea a fost excelentă. ca idee, dacă n-ai acustică, ţi-o faci. trăi-ne-ar cartoanele de ouă.

cât despre mârlănia de care dă dovadă publicul român şi despre lipsa unei culturi a muzicii live am să scriu separat, că-i mult de disecat. din păcate.

***

yanni e un tip absolut fabulos; mie-mi place să zic că-i un grecotei dat naibii. pentru cine n-a auzit încă de el, e-un pianist care cântă c-o orchestră. din cârd cu vangelis şi oldfield şi jarre, deşi nu-i tocmai new age; ca un fel de rieu, doar că mai şi compune. nu-i muzica aia care să se preteze la un concert în aer liber decât dacă locul respectiv are o acustică senzaţională. a cântat la acropole, a cântat la taj mahal, a cântat în oraşul interzis şi pe câmpul ăla odios de lângă barbu văcărescu.

concertul în sine a fost cum sunt şi cele pe care le-am văzut înregistrate – adică superb. pe lângă că n-a-nceput la opt, ci la opt fără zece (yes, we can!), oamenii ăia chiar pun suflet în ce fac, transmit al dracului de mult din ce-i acolo şi mai au şi-un mesaj foarte puternic. instrumentiştii excelenţi, vocalistele – la fel. tocmai răsărea luna când începuseră să cânte şi, vorba lui yanni, ce poate fi mai mişto decât să cânţi la pian şi să te uiţi la lună.

concertul de la bucureşti a fost primul din turneu; printre altele, urmează budapesta, istanbul, erevan, beijing, marina bay sands, dubai, moscova. chiar, la moscova ar fi mişto de mers. deşi sper ca pe următorul bilet la yanni să scrie “Οδείο Ηρώδου του Αττικού, Ακρόπολη Αθηνών”. aşa, de amorul artei.

yanni – marching season (live at the acropolis, 1994)

 

11 thoughts on “yanni la zone arena – consideraţiuni

  1. Tipul e Magic! Din categoria “Vrajitor de Vrajitor”…Probabil cand i-au aratat locatia au “infrumusetat-o” maxim…Probabil in Piata Constitutiei sau la Izvor ar fi fost mult mai ok… Pacat!

  2. Locul concertului a fost sub orice critica. Investitie minima, pentru un profit urias (la cat au costat biletele). Mi-a fost rusine ca un artist de talia lui a fost nevoit sa cante in locul acela oribil, murdar, neamenajat pentru asa un concert, unde sfaraiau carnatii (de, romanul nu se dezminte) si se vindea bere. Scaunele erau lipite unul de altul, abia de te puteai misca fara sa nu-ti lovesti vecinul. Si publicul a lasat de dorit. Nu inteleg de ce a mai venit, daca nu raspundea cu aplauze. Nu a fost deloc entuziast. Sunt convinsa ca nu mai vine Yanni la anul, asa cum a promis. A spus-o de complezenta. Nu-l meritam. Noroc ca el a fost un adevarat artist, care-si respecta publicul si ne-a facut, asa cum a zis, sa uitam pentru un timp de griji si probleme. Nu stiu organizatorii aia (vorba vine organizatori, ca n-au facut nimic in sensul asta), ce obraz au avut sa–l invite in acea cocina sa cante.

  3. mie mi s-a părut că asta a fost una dintre puţinele excepţii în care publicul şi-a scos morcovul din fund. mă refer la cei din sectorul a, că-n rest a fost mai slăbuţ, dar orişicât.
    asta ca să nu zic că ei, de obicei, nu fac bisuri unde nu se simt bine.
    cât despre mentalitatea “nu-l merităm”, să-mi fie cu iertare, da’ e-o imensă tâmpenie. cel de pe scenă nu vede că vecinul de scaun ţi-a dat un cot în coaste, el remarcă doar răspunsul publicului. şi-aici a venit un public avizat, care ştia despre ce-i vorba în propoziţie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s