ciutat comtal

pe bune dacă nu-mi vine să transform blogul ăsta într-unul de călătorii.

cel mai mişto lucru la barcelona e să intri într-un restaurant, oricare, să te-aşezi la masă şi să auzi minimum trei limbi diferite vorbindu-se. e-un furnicar de oameni de toate culorile, naţionalităţile, vârstele, ocupaţiile, felurile, arhitecturile. gaudi e-un geniu, oricum ai lua-o, reţeaua lor de transporturi e senzaţională – ajungi de oriunde până oriunde fără să ai nevoie de maşină -, iar felul în care ştiu să-ţi smulgă fiecare cent e fabulos. pentru că nu-ţi vând obiectivele turistice, îţi vând experienţa de a fi acolo.

ce recomand:

– tapas la nuria, pe la rambla, cum ieşi de la metrou, staţia catalunya/ieşirea la rambla, în dreapta. e-un local foarte simpatic, de tradiţie (înfiinţat prin ’33).

– mercat de boqueria, tot pe rambla. mie nu-mi place să merg în piaţă, mă deranjează înghesuiala, dar standurile imense de fructe şi peşte fac toţi banii. başca faptul că găseşti avocado şi caju proaspăt pe toate drumurile.

– barceloneta, cartierul şi plaja. foarte mulţi surferi, vânt puternic, valuri mari. (de făcut baie când mă-ntorc.)

– gaudi. am văzut doar sagrada familia şi la pedrera (exteriorul), în parc guell n-am ajuns, ‘r-ar ploaia să le fie, dar mi se pare fabulos ce-a putut să construiască omul ăsta.

– camp nou. nu-s nici pe departe o amatoare de fotbal, da’ măcar aşa, de dragul (in)culturii generale, merită vizitat. interesant că pomenesc într-un singur loc de finala pierdută în ’86 la sevilla.

– el corte ingles, pentru amatorii de spart bani la cumpărături. branduri de lux, o grămadă de chestii care nu se găsesc la noi (duh). bani să fie.

ce-i foarte important e că te-nţelegi cu ei ori în castiliană (pe care o învaţă alături de catalană), ori în engleză sau franceză. toate panourile explicative sunt scrise în trei limbi – catalană, castiliană (limba oficială a spaniei) şi engleză.

o mare diferenţă faţă de lisabona sunt pistele de biciclişti, care-s lipsă. în schimb, traficul e foarte lejer, nimeni nu se grăbeşte, nu dau buzna în intersecţii, ceea ce face ca mersul pe bicicletă să fie foarte simpatic. mai ales că au vreo câteva zeci de puncte de închiriere de biciclete – există un card special pe care-l validezi, îţi iei bicicleta şi dus eşti.

pe barcelonaturisme.com sunt toate informaţiile de care e nevoie. am folosit ghidul turistic scos de ei, nu michelin sau lonely planet, şi s-a dovedit a fi foarte bun. regret enorm că n-am apucat să fac turul ăsta, dar nu-i bai, că mă-ntorc.

a propos de ghiduri turistice, văd că pe nişa city break-urilor nu prea există variante. pentru că pentru două – trei zile în barcelona, n-are rost să cumperi michelin-ul verde pentru spania, de exemplu. în afară de seria dorling kindersley top 10, nu ştiu să existe altceva care s-ar preta la un city break. michelin, lonely planet, ne mişcăm şi noi?

2 thoughts on “ciutat comtal

  1. Ce spui despre sistematizarea orasului? Un caroiaj perfect in care intersectiile au fost desenate octogonal ( obligand si cladirile sa fie aliniate conceptului) dand astfel impresia unor piatete. Lumina, perspectiva si flori ireale in toate balcoanele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s