Jurnal de călătorie. Partea I, în care descoperim sfânta treime a Greciei

Mărturisesc spăşită: plecasem la război. Plecasem pornită să fiu sictirită şi botoasă tot timpul. N-a fost să fie, nu de data asta.

Pe platforma aeroportului Otopeni, unde nu mai fusesem de un an, mi-am adus aminte cât de mult poa’ să-mi placă avioanele. Şi cât de mişto e să ştii ce înseamnă marcajele alea de pe pistă. Şi să ştii cam pe unde se plimbă băieţii ăia.

Zborul a fost atât de mişto, încât am dormit buştean. Dusă. Nu ştiu dacă am sforăit, însă. Şi, în timp ce dormeam, din starea aia de sictir în care mă montasem am ajuns să-mi aduc aminte că, la dracu’, plec în Grecia. Şi că mie îmi place pân’ la stele şi-napoi să dansez zorba. Şi să mănânc tzatziki de la mama lui până crăp.  Şi ouzo. Cum ar veni, sfânta treime a Greciei. Şi mi-a trecut orice urmă de sictir pe care o aveam.

Zakynthos, la prima vedere, e fain de nu se poate. Kalamaki – şi mai şi. Cuiburi de broaşte ţestoase pe plajă (se pare că e rezervaţie naturală). A, care plajă e demenţială, cam ca la Mamaia. Mănânci trei pâini până să-ţi ajungă apa pân’ la brâu. Şi o apă caldă…

Poze când o vrea leptoapa. Sper s-o conving mâine.

O bucată de costum de baie, un Mythos şi tzatziki:

DSC_0025

11 thoughts on “Jurnal de călătorie. Partea I, în care descoperim sfânta treime a Greciei

  1. Daca-mi permiti, pt. ca aseara n-am avut timp, o sa-ti spun oarece chestii despre insula. Chestia cu broastele testoase, Caretta se numeste specia si nu exista decat prin locurile alea, se intampla pt ca tot golful Laganas, unde se gaseste si Kalamaki, e parc national marin. Zante Park se numeste ca si hotelul la care trebuia sa ma cazez eu in Laganas. Din ce am inteles eu, testoasele astea isi au barlogul pe Marathonissi si vin, doar, sa depuna ouale pe Zakynthos. Daca o sa mergeti in croaziera la Marathonissi poti sa ai norocul sa le vezi in mediul natural, inclusiv sa inoti pe langa ele, daca alegi un program de scuba. Tot prin zona sunt si Grotele Keri. Apropos de grote, am uitat sa-ti spun de Pestera Albastra. E ceva tare ciudat sa vezi apa aia albastra-laptoasa. Nu stiu daca merita sa platiti un tur al insulei, dar merita sa faceti o plimbare prin capitala insulei, pt. atmosfera cu iz venetian si, mai ales, pt manastirea Agios Dionysos care pastreaza sicriul sfantului cu acelasi nume, paronul spiritual al orasului, si al carei turn cu clopot seamana cu cel al Basilicii San Marco din Venetia, apropos de venetieni. Astia si-au pus amprenta in multe locuri din zona aia, daca-ti amintesti ti-am mai povestit si de Napflio, prima capitala a Greciei, care a fost construit de venetieni si care, la fel, pastreaza si azi ceva din parfumul respectiv. Daca ati putea, ar fi super sa dati o fuga si in Pelopones, unde ati avea de vazut o sumedenie de locuri celebre (Micene, Sparta, Epidaurus, Olimpia, s.a), printre care si celebrul Napflio. In rest, pe Zakynthos, ar mai fi niste mamastiri de vazut, dar e de umblat si, fara masina, e mai complicat. Ar mai fi plaja Navaggio, cu epava ei, dar nu stiu cat de spectaculoasa ti s-ar parea. Ah, am uitat! Ar mai fi, in orasul Zakynthos, Castelul Kastro construit de venetieni, evident, pe ruinele fostei acropole. Sunt si cateva muzee. In fine, nu stiu ce sa-ti mai spun, deocamdata. Desi sunt sigura ca la ora asta, deja, ai destule informatii de la fata locului. Asa, ca o picanterie, o sa-ti mai spun ca, insula asta, a fost stapanita de celebrul Ulisse, la un moment dat, si, tot la un moment dat, a devenit cartierul general al Eteriei. Si, o ultima informatie, populatia locala, ca si cea a Peloponesului, este de origine cretana, urmasii celor care s-au refugiat aici dupa invazia turcilor.

  2. Cel mai important e sa te simti bine, si sunt fericita ca poti sa te bucuri de tot.
    Pe Magda ar fi bine sa o iei pe post de prietena – cel mai bun ghid este prietenul adevarat. Eu, una, asa as face!
    O mica corectura – de doi ani nu ai mai fost pe acolo (ma refer la Otopeni). Cat despre desenelea alea complicate de pe suprafata pe care se “plimba” zburatoarele alea cu forme ciudate, nu inseamna nimic daca nu le “asculti sfatul”. Sunt doar consum exagerat de vopsea speciala si aripi botite (in cazul in care Dumnezeu uita ca are norma intreaga!)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s